Geregistreerd partnerschap

https://www.fotografielavinia.nl/

Zowel het geregistreerd partnerschap als het huwelijk zijn vormen om de liefde tussen mensen een wettelijke erkenning te geven.  Doordat de leges (de kosten die de gemeente in rekening brengt voor een dienst) voor een geregistreerd partnerschap vaak goedkoper is dan voor een huwelijk, wordt een geregistreerd partnerschap wel gezien als een eenvoudige, betaalbare manier om zaken rond de komst van een kindje of  de koop van een huis te regelen.

Maar weet dat een geregistreerd partnerschap niet zakelijk hoeft te zijn. Ook deze vorm van erkenning van de liefde kun je vieren met een mooie passende ceremonie. De keus is aan jullie!

Verschillen / overeenkomsten

Bijzonder genoeg zijn er niet zo heel veel verschillen meer tussen het huwelijk en het geregistreerde partnerschap. Als je geen specifieke keuze maakt is, in beide gevallen sprake van een verbintenis in beperkte gemeenschap van goederen .  Wil je daar van afwijken dan moet je naar de notaris.

Een verschil is er wel in de wijze waarop je je verbondenheid met elkaar gaat vastleggen. Bij het huwelijk moet je hardop JA  zeggen tegen elkaar in het bijzijn van, minimaal twee en maximaal vier, getuigen en een BABS.

Dat hardop JA zeggen, hoeft niet bij het geregistreerde partnerschap.  Dan kun je alleen de akte tekenen. Overigens: ook hier in het bijzijn van, minimaal twee en maximaal vier, getuigen en een BABS. Het hardop JA zeggen mag in sommige gemeenten ook bij de ceremonie tot een geregistreerd partnerschap. Dat moeten jullie wel altijd even navragen.

Verder kent een geregistreerd partnersschap geen wereldwijde erkenning. Dus mocht je plannen hebben om te emigreren …..Een ander klein verschil is er bij het ontbinden van je wettelijk erkende relatie. Overigens alleen als je geen kinderen hebt en als je het  samen eens bent over de scheiding. Bij een geregistreerd partnerschap hoef je dan niet naar de rechter.

Ceremonie geregistreerd partnerschap

Ook een samenlevingsovereenkomst is een vorm om afspraken rond je relatie vast te leggen. Hier ga ik verder niet op in. Maar weet dat alles te vertalen is in een persoonlijke ceremonie 🙂 en dat alles te vieren is :). Meer informatie over een samenlevingsovereenkomst of samenlevingscontract vind je hier .