Rouwceremonie

Conny sprak op de uitvaart van mijn moeder. Haar lieve, volle stem vulde de ruimte als een warme deken. Haar woorden kleurrijk en vol mooie waardevolle herinneringen. Woorden die ik tot op de dag van vandaag enorm koester. Zij heeft de aanwezigen niet alleen verteld wie mijn moeder was, maar ook laten voelen. (Jessica de Groot)

Maar niet uit het hart…………

En dan is het zover. Hij of zij die je zo dierbaar is, overlijdt. Een rollercoaster van emoties, terwijl je van alles regelen moet. Gelukkig zijn er mensen die je daarbij steunen. De uitvaartverzorger of een geestelijke, familieleden of goede vrienden. Wat kan een ceremonieel spreker, wat kan ik,  daar dan nog aan toevoegen? Soms niets want de mensen om je heen zorgen samen met jou voor een passend afscheid.

 Maar het kan ook zo zijn dat dat wat jij wilt, niet aansluit bij wat de mensen om je heen bieden.

Dan zou het kunnen zijn dat ik je kan ondersteunen.  Als ceremonieel spreker kan ik je helpen om het afscheid respectvol, persoonlijk en warm te maken. Een lach en een traan gaan daarbij hand in hand, want bij een uitvaart staan het gemis en het leven centraal. Jouw fijne momenten, herinneringen met hem of haar vormen de basis van de ceremonie.

In de dagen voor de uitvaart praten we veel met elkaar en ik kan verwoorden wat jij graag wilt zeggen.  Ondanks de korte voorbereidingstijd, zorg ik er voor dat jij de regie kunt houden. Ik sta tot je beschikking.

 

Bloemen: Bloembinderij Geschikt 

Samen en in overleg met de uitvaartverzorger bepalen we het draaiboek.

  • Wil je dat ik de ceremonie leid waarbij ook andere nabestaanden kunnen spreken? Dat kan. Ik kan de rode draad van de ceremonie vasthouden.
  • Wil je dat ik namens jou spreek tijdens de uitvaart? Ook dat kan. Weet dat ik de afscheidsrede eerst aan jou laat lezen, dat ik hem eerst aan jou voorlees. 
  • Wil je zelf spreken, maar vind je het fijn als ik je daarbij ondersteun of stand-by ben? Ook dat kan.

 Ik wil, daar waar het kan, ontzorgen zodat jij je in alle rust op het grote afscheid kunt voorbereiden

Kortom ik denk graag mee om van de uitvaart een ceremonie te maken waar je met een dierbare herinnering aan kunt denken omdat we jouw dierbare overledene nog éénmaal in het volle licht hebben kunnen zetten.

Stel je gaat dood …..

Het zou ook zo kunnen zijn dat je mij al eerder wilt inschakelen om je eigen afscheidsceremonie voor te bereiden. Dat kan! Zo houd je de regie en weet je wie in jouw lijn jouw ceremonie leidt.

Heb je nog jonge kinderen? Samen kunnen we kijken hoe we je kinderen bij het afscheid kunnen betrekken.

Contact