Trouwceremonie

Lieve Conny,
Wat heb je een fantastische ceremonie neergezet. Onwijs blij zijn we dat jij op onze grote dag was. Je hebt onze dag nog mooier

gemaakt en het was heerlijk om naar je mooie woorden te luisteren. Je bent een aanrader voor iedereen die gaat trouwen. (Michelle en  Jeffrey van der Waal, 18 mei 2023)

Foto https://annettakespictures.nl/

En dan besluiten jullie  met elkaar te trouwen. Die dag moet uniek zijn, persoonlijk, feestelijk.  Met jullie als het stralende middelpunt. Als jullie kiezen voor een ceremonieel huwelijk dan kunnen jullie zelfs de officiële huwelijksvoltrekking naar je hand zetten. Jullie zijn dan niet gebonden aan de spelregels van het zogenaamde wettelijke huwelijk. Soms passen je  wensen nou eenmaal niet bij de manier waarop een wettelijk huwelijk wordt voltrokken.

Bij een ceremonieel huwelijk is alles bespreekbaar.

  • Willen jullie ’s avonds trouwen? Dat kan.
  • Willen jullie op zondag trouwen? Geen probleem.
  • Willen jullie meer getuigen dan wettelijk is bepaald? Dat is gewoon mogelijk.
  • Wil je op een originele locatie trouwen? Doen!\
  • Een rol voor jullie kinderen? Uiteraard. 
    Foto: Yvonne Kuipers https://www.yvonnekuipers.nl/

Ceremonieel spreker

Bij het plannen van jullie trouwerij zullen jullie mogelijk niet direct denken aan de keus voor de persoon die je huwelijk voltrekt. Toch durf ik te stellen dat dit bijna net zo belangrijk is als de locatiekeus of jullie kleding. Jullie begrijpen dat juist een  persoon die jullie eigen ceremonie leidt, de ceremonie kan maken of breken.

Hoe mooi is het dat ook deze keuze bij een ceremonieel huwelijk in jullie eigen handen ligt.

Wat is eigenlijk een ceremonieel spreker?

Een ceremonieel spreker op een trouwerij, is te vergelijken met een trouwambtenaar of BABS. Toch is het niet hetzelfde. Een trouwambtenaar is namelijk beëdigd en benoemd door een gemeente. Hij of zij mag dan ook wettelijke huwelijken sluiten.

Ik ben geen beëdigd trouwambtenaar en kan dan ook niet automatisch een wettelijk huwelijk sluiten. Niet automatisch wil zeggen dat je er wel voor kiezen kunt mij voor jullie huwelijk te laten beëdigen en te laten benoemen.  

Feest van jullie liefde

Is een ceremonieel huwelijk dan surrogaat? Ik vind van niet.

Het is weliswaar geen wettelijk voltrokken huwelijk, maar jullie kunnen dit echt zien als de bevestiging van de liefde die er tussen jullie is. Zo wordt de hele trouwdag het feest van jullie liefde. Kortgezegd: niet de wet maar de samen met jullie gekozen ceremonie vol met jullie eigen wensen en verhalen, maken de ceremonie persoonlijk en onvergetelijk. Wil je weten hoe ik te werk ga? Klik hier 

Wettelijk huwelijk

Als jullie er voor kiezen om jullie huwelijk toch wettelijk te laten voltrekken, dan kunnen jullie dat bijvoorbeeld op een ander tijdstip te doen. Elke gemeente kent momenten waarop er gratis kan worden getrouwd. Let wel op: dit soort data zijn vaak snel volgeboekt. Lukt het niet meer kosteloos, vraag dan na wat de voordeligste andere momenten zijn.

Wettelijk en toch onder mijn leiding?

Willen jullie mij toch het wettelijk huwelijk laten voltrekken? Vraag dan bij de gewenste gemeente na wat daartoe de mogelijkheden zijn. Die gemeente kan mij dan voor een dag beëdigen en benoemen. Daar zijn kosten aan verbonden en die kunnen per gemeente verschillen. Neem hierover altijd eerst contact met mij op, want er zijn ook mogelijkheden waarbij ik samen kan werken met een beëdigd ambtenaar.

Mijn aanpak
Geregistreerd partnerschap
 

 

 

Foto Berdi Schouten
Website over het organiseren van je huwelijk